29-11-17

Vervolg 21 november 2017

Wandeling in de wijk Santa Clara:

Toch wel even bekomen wilden we om 18 uur op stap: de wijk verkennen. We kregen eerst nog de tijd om Claudia, de jongste dochter van Maria weer te zien. Op de straat kwamen we vlug bekenden tegen die maar al te graag een praatje kwamen slaan. Guillermina en Mieke hadden elkaar in 1981 gezien… de tijd tussenin had hen natuurlijk veranderd en leverde stof tot gesprek. Mieke haar Spaans is voldoende om haar te laten communiceren. Ze geniet er duidelijk van. Linda begroette iedereen ook zeer hartelijk, probeerde met haar enkele woorden Spaans contact te maken, kon niet zo vlot met de mensen spreken maar was zeer betrokken. Het was toch wel enig voor mij om daar met mijn twee zussen te zijn.

DSC01298.JPG

Enkele kinderen kwamen met ons mee wandelen. Sommigen vroegen naar bekenden in België. We gingen naar Rayen Mahuida. Voordat we binnengingen toonde ik de peutertuin en de crèche, die nu door de gemeente gerund worden maar oorspronkelijk door ons opgestart werden. Langs de andere kant van Rayen Mahuida gaf ik wat toelichting over het overdekte sportpleintje. Ook dat project kwam tot stand mede dankzij de werking van de vrouwen. 

DSC01321.JPG

 

Tot mijn spijt zagen wij dat een tiental auto’s daar geparkeerd stonden en zo verhinderden dat het sportpleintje gebruikt kan worden voor wat het oorspronkelijk bedoeld was. Het feit dat het park naast de wijk nu meer sportmogelijkheden biedt is een troost. 

DSC01348.JPG

Door het kleine poortje van Rayen gingen we binnen. Er waren geen activiteiten deze namiddag. Daniëla de secretaresse deed de permanentie. Ze was blij ons te zien. Haar dochtertje, Laura, zat bij haar in het bureeltje. Daniëla vertelde dat ze stage loopt bij de organisatie Ceanine (een organisatie die met de families van gevangenen in en rond de wijk werkt en een lokaaltje huurt van Rayen Mahuida. Haar studies als sociale assistente zijn bijna af. Ze is zeer trots omdat ze erin slaagde om haar studies verder te zetten en dat als moeder van twee kinderen en ondanks alle problemen die ze moest trotseren.

Paola komt even later met haar dochter Millaray. Millaray doet het zeer goed op school en is ook één van onze veelbelovende pre-monitoren die nu volop vormingen volgen om goed met kinderen te kunnen werken.

DSC01308.JPG

Linda en Mieke konden één voor één de lokalen van Rayen Mahuida bezichtigen. Voor hen is alles klein en eerder armtierig. “Op foto zag het er beter uit” vonden ze. Mij valt vooral op dat de vrouwen hun uiterste best deden om alles zo proper mogelijk te maken. Natuurlijk konden ze niet verstoppen dat de meubels al afgeleefd zijn, de muren hun beste tijd gehad hebben en dat verschillende verweerde uithangborden aan vervanging toe zijn.

Wij maakten een wandeling door een gedeelte van de wijk. Toen we aan het huis kwamen waar de familie van Silvana woont, kwam haar broer juist buiten. Mieke kon haar vreugde niet wegsteken wanneer we hoorden dat Lenin, de oudste zoon van Silvana, bij zijn grootmoeder verbleef. Ze wou hem en zijn gezin absoluut zien! Heerlijk zo’n momenten. Silvana had echt zeer veel gehad aan haar peter Theo en aan Mieke, voor ze veel te vroeg stierf aan kanker. Lenin was er nog dankbaar voor.

DSC01328.JPG

Ik toonde het huisje waar ik een jaar woonde (1986). Het werd echt niet goed onderhouden. Daarna bezochten we het terrein van de christelijke basisgemeenschap. Carmen Prado heeft daar de leiding over een werkgroep. Alles was echter op slot daar er juist een eindejaarsuitstap gepland was.

De korte maar intensieve wandeling was genoeg geweest. Vooral Linda was uitgeput. We keerden terug en onze gastvrouw Maria wachtte op ons met een lekker avondmaal. Bernarda, haar oudste dochter kwam ons even groeten.

04:26 Gepost door SOS CHILI | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Beste familie
Ik hoop dat alles goed met jullie gaat
Ik ben zeer blij om tante linda nog eens op foto te zien ze ziet er heel gezond en levendig uit met dank aan god
Ik hoop dat jullie nog een leuke reis hebben en als jullie terug kommen staat er een feest op het menu
Groetjes tatiana jullie nichtje uit België

Gepost door: Tatiana | 29-11-17

Bestekes,
Ben zo blij dat jullie goed in Chili zijn geraakt.
En ook dat Linda er kan van meegenieten.
Hou jullie daar goed en tot snel.
En zoals tatiana zegt zal er kort na jullie terug komst feestje zijn .dus maak jullie daar niet te moe hè.groetjes liefs mayka en anja

Gepost door: Anja | 29-11-17

Tatiana en Anja,
We zijn nog altijd onderweg en ik geniet er enorm van dat Linda en Mieke mee zijn. Tot hiertoe hebben we enkel reden om dankbaar te zijn. We hopen dat het met jullie ook goed gaat en zijn zeer benieuwd naar welk feestje we mogen uitkijken.

Gepost door: Marlies | 07-12-17

De commentaren zijn gesloten.