29-11-15

De laatste dag, en dan komen we thuis...

Woensdag 18 november 2015

 

20151118_185636.jpg

 
Nog even op bezoek bij Raquel. Deze dame heeft echt geen geluk met haar gezondheid maar terwijl ze herstelt van haar laatste operatie maakt ze vlijtig bloemen en mandjes. Spijtig dat handwerk zo goedkoop moet verkocht worden! Gelukkig krijgt ze steun van haar vriendinnen van Rayen Mahuida.
 

20151119_093736.jpg

 
Rond 20 uur komt Maria terug van de daguitstap met haar 'Club Tia Florine'. Ze kom gelijktijdig binnen met Walter en Pilar. Walter en Pilar blijven tot vrijdag zodat we nog lang van elkaar kunnen genieten. 
 
Donderdag 19 november 2015
 
 
Maria verwent ons met een ontbijt, we hebben een rustige voormiddag en gaan naar de markt inkopen doen voor het middagmaal. In de namiddag gaan we bij Maria Eugenia. Zij wilt haar huis ter beschikking stellen, gedurende het verblijf van de jongeren van De Bouworde, in de wijk Santa Clara in juli 2016. Dit is een nieuw initiatief dat voorbereid wordt. In De Bouworde, België, zette men na de nodige contacten en onderhandelingen het licht op groen om jongeren naar Rayen Mahuida te sturen. Wij willen meehelpen opdat jonge mensen van België een leerrijke ervaring kunnen opdoen in het basiswerk in Chili. Wij hopen dat het ook voor de kinderen en jeugd van Rayen Mahuida een boeide samenwerking wordt en dat de inzet van deze jongeren echt ondersteunen mag zijn voor Rayen Mahuida.
 

20151119_193010.jpg

 
 
Natalia Marlene en Diego komen afscheid nemen en hebben een geschenkje mee voor meter Marleen en meter Lucie. Ik krijg ook eentje, een zelf gemaakte handtas van de sluitingen van blikjes. Een echt kunstwerk van aaneen gehaakt wegwerpmateriaal!  Ik ben er zeer blij mee!
 
Yasna en Paola hebben de laatste dagen hard gewerkt om de boekhouding tot en met november te digitaliseren. Daarbij hebben ze een begroting gemaakt voor de komende maanden en al enkele ideeën uitgeschreven voor 
2016. We nemen nog een paar uurtjes om alles door te nemen!
 
Patty is ondertusssen ook langs geweest. Deze prachtvrouw maakt hoe langer hoe meer een zeer goede indruk op mij. Ik terug eens een foto te nemen. Zij had het over het belang van de kinderwerking, de tieners en de jeugd. Zij voelt zich echt geroepen om met hen te werken! Ja, ik weet hoe belangrijk dit werk is. Hoe vind ik mensen die me helpen om hen beter te ondersteunen? A.U.B. als er mensen zijn die dit lezen en een extra inspanning willen doen voor hen laat het me dan weten. Echt waar iedereen die met enkele euro´s per maand wil steunen is welkom! (Ik hoop dat de 20 mensen die al steunen zich hierdoor niet gaan slecht voelen... in 't tegendeel jullie zijn onophoudelijk bedankt! Indien jullie vragen hebben die wat verder gaan dan deze verslaggeving dan ben ik er voor jullie!)
 

20151119_213424.jpg

 
Johan, het zoontje van Silvana die zeer jong overleed, kwam nog met zijn grootmoeder een briefje brengen voor peter Theo. Heel trots omdat hij alles zelf schreef!
 

20151119_213801.jpg

 
Er kwamen nog enkele mensen uit de buurt afscheid nemen. Maar ook Sam en Silvia kwamen nog langs met Thomas. Kijk eens naar die blik van die 10 maand oude baby... hij kijkt gespannen naar de camera en wacht tot de flits afgaat! Heerlijk! De uren met hen waren uitzonderlijk hartverwarmend, samen met Walter en Pili en skypend met Linda. Wat leven we in een boeiende tijd.
 
Vrijdag 20 november 2015
 
Een zeer korte voormiddag. Nog een versterkend ontbijt... nog wat afscheidswoorden en omhelzingen en dan zit ik voor ik het weet op het vliegtuig.
 
 

20151120_142837.jpg

 
 
Een boeiend verblijf in Chili is voorbij. In de vliegtuigzetel begin ik al wat te herkauwen. Het zal weer moeilijk zijn om het belangrijkste van deze uiteenlopende ontmoetingen door te geven. Misschien lukt het vrij vlot om over de contacten die ik had met andere Belgen te praten of over onze familie in Chili. Misschien kan ik vlug iets zeggen over wat me raakte in Santa Clara en over het werk in Rayen Mahuida. Maar zal ik mensen kunnen warm krijgen om op een simpele manier geld te storten om zo een betere vergoeding  te kunnen geven aan de vrouwen die zich daar dagdagelijks inzetten? Voor mij is het zo belangrijk wat de mensen in Rayen Mahuida doen. Deze organisatie, met die moeilijke naam in de taal van de Mapuches, die Bergbloem betekent, dat zijn vooral eenvoudige vrouwen en jonge monitoren die in een zeer arme wijk, via eenvoudige activiteiten: kinderen, jongeren, volwassenen (die het veel te moeilijk hebben) voortdurend uitnodigen, omarmen, ondersteunen, begeleiden, vormen en vooruithelpen. ZIJ WILLEN HEN NIET LATEN VERLOREN GAAN!
 
Terug ben ik bemoedigd door hen, terug weet ik dat het mijn taak is om achter hen te blijven staan.  Ja,  ook al worden ze stiefmoederlijk behandeld door hun eigen regeringen, door hun eigen rijkere bevolking, door hen die het veel beter hebben. Ook al bestaat er in België geen enkele structuur die vertegenwoordigers van een achtergestelde bevolkingsgroep in het Zuiden (zoals ik) de nodige omkadering en ondersteuning geeft. Zovele prachtige levenswerken worden hierdoor niet opgenomen in het 'echte' ontwikkelingswerk. En wat gebeurt er wanneer men het basiswerk in achterbuurten en krottenwijken niet voldoende steunt? Zij worden broeinesten van extremisme...
 
 
Zo´n vliegtuigreis duurt lang genoeg om veel na te denken...
 
 
 
En dan thuiskomen... 
Na een probleemloze reis werd ik thuis gebracht door Patrick en Mieke.
Thuis... het is een andere wereld... enkele dagen leef ik tussen ginder en hier. Het geschikte moment om uit mijn valies geschenkjes te toveren.
 

20151124_201334.jpg

 
Wat is Deborah blij met de geschenkjes van haar broers, zussen, ouders en vriendinnetje Millaray. De prachtige foto van het gezinnetjes van broer Sam moet zeker op een ereplaats.
 

20151124_202553.jpg

 
Ook het geschenkje voor Marleen wordt bewondert. Bedankt Ana!
 

20151124_202451.jpg

 
En Sarah laat al meteen de zelf geweven poncho van Oriette schitteren.
 
Natuurlijk ontbreken vele foto´s en vele woorden.
 
Maar toch: Dit verslag is weeral een poging om de mensen in Chili en hun leefwereld wat dichterbij te brengen. Vooral dichter bij hen die banden hebben met Chilenen en Chili. 
 
Het is ook een poging om allen die het werk in Santa Clara op één of andere manier ondersteunden te bedanken en te vertellen dat hun steun veel betekende voor velen.
 
Voor hen die het werk nog steunen is het eveneens een blijk van dankbaarheid en een poging om te vertellen dat men ginder nog altijd voor een groot gedeelte afhangt van de steun vanuit België om de verantwoordelijken een vergoeding te geven. Hun werkingskosten betalen zij met geld dat ze zelf samenbrengen via allerhande activiteiten en met het geld van projecten die ginder goedgekeurd werden.
  
Zij die meer willen weten kunnen altijd eens telefoneren en eventueel een afspraak maken. 
Mijn nummer is: 0495 79 22 82 
 

SAM_5566.JPG

 
 
Ik wil hen (en zovele anderen) niet in de steek laten!
 
Zij die het werk willen steunen kunnen dat doen op ons rekeningnummer: 
BE21-8333-5872-9003
SOS CHILI/ Solidariteitsfonds Chili
Geraardsbergsesteenweg 90
9400 Ninove
 
We zijn een feitelijke vereniging en niet erkend om fiscale attesten te geven
 
 
(iedere gift is belangrijk maar een vaste opdracht om maandelijks met een vast bedrag te steunen is het meest interessant omdat we dan kunnen uitrekenen hoeveel vrouwen en monitoren we kunnen betalen om het werk verder te zetten)

11:26 Gepost door s.o.s-chili | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-11-15

de laatste dagen van de reis naar Chili

20151116_112158.jpg

 
Zondagnamiddag:
 
Het deed me ontzettend deugd om een tijd te kunnen doorbrengen met 'Sam' (Deborah haar oudste broer), zijn vrouw Silvia en hun zoontje Thomas. Dat Jeffrey er ook bij was maakte mijn geluk nog groter.
 

56942844954.jpg

 
De kleine Thomas Adriaens... Ons vader zijn grote droom: 'Een jongetje die de familienaam kan doorgeven'. Voor mij ook een droomprinsje want hij ziet er kerngezond en goedlachs uit. Hij heeft twee lieve ouders die hem al het nodige kunnen geven in dit prachtige land.
Jeffrey moest vooral veel werken voor zijn examens maar met 'Sam' heb ik tot stukken in de nacht kunnen praten. 
 

20151117_110132.jpg

20151117_110150.jpg

 
Maandagmiddag bracht Sam me naar Santa Clara waar hij ook een belangrijk geschenk voor Rayen Mahuida achterliet.
In de namiddag bereidde ik de laatste vergadering met de coördinatiegroep voor. 
Dinsdag bepaalden de verantwoordelijken wat hun prioriteiten zullen worden in de werking van 2016.
 

20151118_082251.jpg

20151118_082319.jpg

 

De 60-plussers mochten op daguitstap. Ik mocht mee maar verkoos hen enkel uit te wuiven om nog een paar families te kunnen gaan bezoeken want mijn vertrek nadert nu wel heel snel!
 

20151118_185510.jpg

 
Zo geraakte ik ook nog bij Luz. Zij was bezig geschenkenzakjes te maken... per zakje verdient ze 14 pesos = (0,018 €). Ze krijgt 300 zakjes per twee dagen. En ze werkt gemiddeld 4 minuten per zakje. Het voordeel is dat ze thuis kan werken en zo voor haar dochtertje van bijna 3 jaar en haar zieke moeder kan zorgen. 
Tijdens dit projectbezoek ontdekte ik dat heel wat gezinnen thuis werken voor grote winkelketens... daardoor verdienen ze heel weinig geld maar toch doen ze hun uiterste best om zo´n werkjes te kunnen doen. Voor velen is het de enige manier om als verplicht thuisblijvende verzorger iets bij te verdienen. 
 
Dat was het voor vandaag want straks komt nog bezoek... en morgen is het mijn laatste dag in Chili!
 

13:09 Gepost door s.o.s-chili | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-11-15

De voorlaatste week, het einde van de reis is in zicht

20151109_164049.jpg

 
maandag 9 november:
 
Na de vergadering met de coördinatiegroep was ik te gast bij enkele mensen. Onder hen: Macarena met haar twee meisjes Alyson en Emilia. Van hen stuur ik speciale groetjes door voor Walter en Anneke!
 
dinsdag 10 november:
 
Een zeer interessante vergadering met Mónica Valenzuela. Zij beloofde Rayen Mahuida professioneel te begeleiden gedurende 2016. 
Ik ging met Paola naar de school waar men het zomerkamp wou organiseren en vernamen daar dat de school deze zomer zal dicht zijn wegens opfrissingswerken. Nu begint voor Paola een nieuwe zoektocht naar een geschikte locatie.
In de namiddag was ik enkele uurtjes bij Mariette Verbeke aan de andere kant van Santiago.
 

20151111_130025.jpg

 
 
woensdag 11 november:
 
In de voormiddag terug 3 uur vergadering met de coördinatiegroep.
 

20151113_122137.jpg

20151113_104828.jpg

 
donderdag 12 november:
 
Tussendoor mensen op bezoek gehad en mensen bezocht. 
 
's Avonds met Bie Geerts naar Olmue gereden bij Rita Van Dijck. In Olmue maakt Rita haar Posada 'CasaRita' waar ze veel Belgische reizigers op doortocht wil laten genieten van een uniek landschap dicht bij de bekende  berg La Campana (die door Darwin beklommen werd) en het Nationaal Park La Campana. (Wie interesse heeft krijgt meer gegevens)
 
Vrijdag 13 november:
 
Juist op tijd terug om opnieuw rond de tafel te zitten. Deze keer met de mensen die lid zijn van de steungroep: 'Crecer con Futuro' : Groeien met Toekomst. In deze groep werft men fondsen om projecten van Rayen Mahuida, waarvoor geld tekort is, te steunen. Wij vierden de solidariteit!
 
Zaterdag 14 november: was ik terug bij verschillende families... maar 's avonds werd ik opgewacht door enkele vrouwen die vroeger zeer actief waren in Rayen Mahuida maar nu buiten de wijk een goed werk hebben.
 

20151114_223342.jpg

 
Spontaan kwamen herinneringen naar boven en werd ook veel verteld over wat elkeen nu bezig houdt. De vrouwen die ooit België bezochten wilden graag informatie over bekenden en vrienden. Vele groeten van Bernarda, Claudia en Roxana!
 

20151115_151230.jpg

 
 
Zondag 15 november
 
Na een familiebezoek kwam Paola me halen om mee te gaan naar haar schoonfamilie. Haar man reed ons langs binnenwegen naar Lampa. Millaray, hun dochtertje was ook mee. In Lampa maakte Hilda, de schoonmoeder van Paola, empanadas (Deegflapjes met verschillende vullingen zoals gehaktmengsel, paddenstoelen met kip, kaas). Samen met enkele familieleden verkocht ze die aan de bezoekers van het volksfeest dat daar gehouden werd. Wij mochten er een paar opeten. MMM lekker!
 

20151115_161757.jpg

20151115_164831.jpg

 
Daarna gingen we naar de artisanale markt waar streekproducten verkocht werden. Ik werd bekoord door oorringen die van duivenveren gemaakte worden. De ontwerpster liet haar graag fotograferen.
Hier worden ook stieren gefolterd in rodeo's maar daar schrijf ik niet graag over! 
 
 
Tot hier mijn verhaal voor vandaag.
Ondertussen begon ik mijn laatste week in Chili. Meer daarover in een volgend schrijven!

13:15 Gepost door s.o.s-chili | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-11-15

1 tot 8 november

1 november

20151101_121321.jpg

 
Zondagvoormiddag: Jeffrey en ik spraken af in het centrum van Santiago; niet ver van 'Universidad Catolica', de universiteit waar hij nu bezig is zijn tweede jaar Rechten af te maken. Waw!!! mijn jongste neefje doet het hier echt goed! Groetjes aan alle bekenden!
 

20151101_163549.jpg

 
In de namiddag was ik te gast bij de peetfamilie van Sarah. Paulina, Alonso en 3 van de kinderen waren thuis. 
Weer veel bijgepraat. Vooral groetjes aan Sarah!
 
2 november
 
In de voormiddag rustig zitten schrijven.
In de namiddag op bezoek bij de senioren van de 'Club tia Florine'. Zo goed bezig geweest dat ik vergat een foto te nemen.
 
3 november
 
 

20151103_141137.jpg

20151103_141413.jpg

 

Vanaf 10 uur tot 17 uur met Paola naar de hoogste toren van Latijns Amerika gaan kijken: De SKY Costanera. Een toren van meer dan 600 m hoog; 62 verdiepingen! De lift deed er juist geen minuut over om ons razendsnel naar boven te brengen. Vanuit de vensters kon ik nog beter zien hoe Santiago de laatste jaren veranderde! Met Paola heel wat bijgepraat.
 

20151103_154948.jpg

 
Binnenin de toren zag ik vijf verdiepingen ingericht als winkelcentrum, een cinema en recreatieafdeling en tientallen eetstanden. Het viel me op dat veel 'restaurantjes' geen alcohol verkochten. Modern, heel modern!
 

20151104_212134.jpg

 
woensdag 4 november
 
Feest voor Samira en Sacha. Ze waren gelukkig met de brief van meter Rosa. Samen gingen we naar het Centraal Station waar we klederen kochten. het was al donker toen we huiswaarts keerden.
 
donderdag 5, vrijdag 6, Zaterdag en zondag
 
Verschillende interessante gesprekken met vrienden.
Pijnlijke en hoopvolle situaties!
 

20151106_161353.jpg

Gaan inkopen doen met mijn drie metekinderen (die liever niet op de foto wilden...) maar die misschien de toekomstige leidsters zullen worden van Rayen Mahuida.
 

20151108_203535.jpg

 
Met Marcelo Monsalves en Magaly Ibarra maakten we belangrijke plannen ter ondersteuning van de jeugdwerking van Rayen Mahuida. Het was ook bijzonder leuk om Popy weer te zien en een tijdje bij de familie te zijn.

11:50 Gepost door s.o.s-chili | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-11-15

En de reis wordt verder gezet

20151030_173217.jpg

 
30 Oktober 2015
 
Terwijl Luc ergens in de lucht tussen Chili en België vliegt ga ik naar Rayen Mahuida daar zie ik eerst een groepje kinderen die met plastieken wegwerpflessen muziekinstrumenten gaan maken. Prachtig werk Patty en TIta!
 

20151030_173543.jpg

 
In het bureeltje is het druk: Paola, Maria, Tina en Ruth bereiden enkele activiteiten voor.
 

20151030_175738.jpg

 
Om 17 uur nemen jong en minder jong afscheid van Flor. 
 

SAM_6044.JPG

 
Flor was sinds 1979 een heel speciale en belangrijke pilaar voor de basiswerking. Met haar liefdevolle inzet,  haar geloof en wijsheid gaf ze ontelbare kinderen en volwassenen de nodige steun op moeilijke momenten. 

SAM_6041.JPG

SAM_6036.JPG

 
 
 
zaterdag 31 oktober 2015
 
Te gast bij Claudia, Lalo en Eduardito mag ik genieten van de prachtige 'patio' die ze maakten vóór hun appartementje. Dankbaar herdenken we mijn broer Peter, zijn vrouw Mónica en hun dochter Natasha, die hier ooit woonden en van hieruit gingen werken in Santa Clara. Plezant!
 

20151031_220542.jpg

 

20151031_220630.jpg

 
 
 
' s Avonds verkleden de kinderen zich en gaan snoepjes vragen in de buurt. 

20151031_221512.jpg

 
 
Ondertussen hebben Patty, Yasna en hun groep jeugdmonitoren de deuren van de polyvalente zaal in Rayen Mahuida opengezet zodat de kinderen en jongeren die hun Halloween willen vieren op een veilige manier daar terecht kunnen om zich te amuseren. Het feestje duurt tot 's nachts. 
 

20151031_230340.jpg

Ook Sacha kwam meevieren.

16:24 Gepost door s.o.s-chili | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-11-15

het verdere verloop van de Chili reis

27 oktober 2015

SAM_5964.JPG


 
Stilaan komt het afscheid van Luc naderbij. We planden een afscheidsontbijt en Luc kreeg ruim de tijd om aan de verantwoordelijken van Rayen Mahuida te vertellen wat hij van zijn verblijf in Chili en van het werk van Rayen Mahuida vond. Luc beloofde hierover zelf iets te schrijven.
 

SAM_5987x.jpg

In de namiddag gaan we naar de wijk  Bellavista, 
stijgen we met de 'Fonicular' naar de top van de heuvel: Cerro San Cristobal, voorbij de nationale dieren tuin tot het bedevaartsoord van 'La Virgen de la Inmaculada Concepción (de Maagd van de Onbevlekte Ontvangenis). Vandaar hebben we een enig zicht over Santiago. Op die berg ligt ook het Nationaal Park van Santiago. Genietend van zoveel groen dalen we te voet de berg af: 6 km. voor we aan de metro Pedro De Valdivia uitkomen.
 
28 oktober 2015
 

SAM_6019.JPG

Samen met Pilar en Walter gaan we een ganse dag naar het hooggebergte: Farellones.
 

SAM_5988.JPG

Walter is onze chauffeur en zo kunnen we stoppen waar we willen om te genieten van het landschap.
 

20151028_150024.jpg

Na 30 haarspeldbochten komen we veilig in Farellones aan. Hoe hoger we gingen hoe kleiner Luc werd... wij waren hem bijna kwijt!
 
29 oktober 2015
 

20151029_123009.jpg

20151029_123019.jpg

20151029_123114.jpg

Nog een laatste wens van Luc: Cajon de Maipo bezoeken
We onderbreken onze uitstap om in een recreatieoord even gaan te polsen hoeveel ze vragen om een groepje senioren een leuke dag te bezorgen in hun domein.
 

20151029_134558.jpg

In José de Maipo vullen we onze hongerige magen.
 

20151029_151938.jpg

In San Alfonso gingen we op zoek naar de Cascada de Los Animas (Waterval Van De 'Zielen'). Wij vonden die maar de doorgang was gesloten. Dan zomaar een deugddoende wandeling gemaakt in dit betoverend gebied.
 

20151029_152433.jpg

In deze Rucas (woningen van de Mapuches) zouden we wel eens willen overnachten... Ze zagen er echt uitnodigend uit!
 
30 oktober 2015
 

20151030_103631.jpg

 
Nog niet helemaal bekomen van alle uitstappen en ervaringen moest Luc al vlug naar de luchthaven.
Nog even afscheid nemen van Marie van Paola
en dan met een ganse valies herinneringen in de hand terug naar België

16:42 Gepost door s.o.s-chili | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |