29-10-15

Dagboek in detaïl van de Tweede reisweek,

Donderdag 22 oktober:  Vroeg uit de veren en met pak en zak naar de stelplaats van de lange- afstandsbussen. Gedurende 3 uur reden we van Santiago naar Curico. Doordat het de laatste weken nog regelmatig regende (tegen alle gewoontes in) genoten we van veel groen, de heuvels, bergen en de besneeuwde bergtoppen van de Andes.

In Curico moesten we een taxi nemen om onze weg te vinden naar het Apart Hotel; Punto Real , waar Luc een vakantiehuisje geboekt had. Nadat we alle administratieve plichtplegingen achter de rug hadden werden we begeleid naar huisje 1941. Alles viel bijzonder mee. We installeerden ons, gingen inkopen doen en daarna gingen we met een ‘colectivo’; een taxi die gedeeld wordt door andere passagiers die dezelfde richting uit moeten, naar het centrum van Curico. We bezochten de stad rond plaza de Armas… zagen nog vele beschadigde gebouwen van de aardbeving van 2010… en gingen tenslotte wat eten in een Peruaans volksrestaurant.

Vrijdag 23 oktober werden we opgehaald door een jonge vrouw: Soledad Toledo. In de auto vertelde ze dat zij als landbouwingenieur  mee deel uitmaakt van het bestuur van  Sociedad Vitivinicola Sagrada Familia S.A. waar men de Lautaro-wijnen maakt. Deze wijn wordt volgens de voorwaarden ven ‘Eerlijke Handel’ gefabriceerd en aan Oxfam Wereldwinkel verkocht. Vooral Oxfam-België. Soledad bracht ons bij drie kleine wijnboeren die leden waren van hun coöperatieve. We  waren sterk onder de indruk van wat we hoorden en zagen. De gezonde buitenlucht, de prachtige wijngaarden, de degelijke organisatie en de bewonderenswaardige resultaten van al die samenwerkende gezinnen zouden hier voor zeer gelukkige en hoopvolle mensen moeten zorgen maar… die mooie druiven moeten onder de prijs verkocht worden, het natte weer zorgt voor schimmels, de beperkte verkoop zorgt er voor dat ze niet kunnen groeien, de kinderen willen geen wijnboeren worden, enz. Maar ze blijven niet bij de pakken zitten; zoeken hoe het verder moet en vragen ons te ijveren om hun afzet in België te  vergroten.

We worden uitgenodigd om met Soledad te middagmalen. Zo kunnen we alles doorspreken.  Om drie uur pikken we een uurtje uitleg mee, voor de leden, over het voorkomen en bestrijden van ongedierte in de wijngaarden.  Daarna neemt  Don Rafael Espinoza, de president van de sociëteit de taak van Soledad over. Met hem gaan we de bodegas bezoeken waar de druiven toekomen en geperst worden. Hij legt ons uit hoe het druivensap bewerkt wordt tot het kan opgeslagen worden in reusachtige silo´s tot het goede wijn wordt. We zien niet alleen de silo’s maar ook de schade die veroorzaakt werd door de aardbeving…  Toen ging er zeer veel wijn verloren omdat die onderaan scheurden en de wijn wegliep.

In het bureel van hun Coöperatieve zagen we later ook Katherina Vergara (verantwoordelijke van de Internationale Handel) en Alejandra Canales (secretaresse). Don Rafaël legde ons daarna nog heel wat uit over de commercialisering van de wijn en de toekomstige uitdagingen. Heel wat wijzer reden we daarna met Soledad terug naar het hotel,  met in onze handen twee flessen wijn.

’s Avonds waren we moe genoeg om in het Hotel te blijven.

Zaterdag 24 oktober: Met de bus naar Talca.

In Talca vonden we onderdak in Hostal Del Centro. Eens onze valiezen in de kamers en een opfrissing gingen we terug op verkenning. We zagen nog meer beschadigde gebouwen van de aardbeving van 2010. Ook heel opvallend waren de vele nieuwe gebouwen. We bezochten verschillende grote winkels en kochten hier en daar wat. Tot onze verwondering liepen we enkele Belgen tegen het lijf. Zij waren in Talca omwille van de Wereldvoetbal van de – 17 jarigen. In de namiddag ging de wedstrijd  Ecuador-België door. Toen het begon te regenen besloten we een hapje te gaan eten in ‘Don Santiago’ en daarna gingen we terug naar het Hostal.

Zondag 25 oktober.

In de voormiddag doorkruisten we een andere kant van Talca. We kregen de kans om door een rommelmarkt en een overdekte markt vol artisanale producten te lopen. Om Twee uur hadden we een afspraak met Maarten Koch. Hij bracht ons naar Betalpu.  Op een terrein buiten de stad, waar er vroeger alleen velden waren, maar nu volop gebouwd wordt, staat zijn woning en een herstellingsoord. Daaraan verbonden zijn er 2 hectaren grond met wijngaarden. Daar wordt de wijn verbouwd die verkocht wordt via Coama.  Zij zijn één van de 13 kleine wijnboeren die in Coama verenigd worden. Hun productie gaat gedeeltelijk naar het buitenland en blijft gedeeltelijk in Chili.

Ten huize van Maarten Koch ontmoetten we ook Mariana. Mariana had lekker eten voor ons klaargemaakt. Bij een aperitiefje konden we heel wat vertellen want Maarten en Mariana woonden vroeger dichtbij Santa Clara en kenden Marlies. Na het eten kregen we een rondleiding op het domein. We zagen de serre waar vooral groenten gekweekt werden voor eigen gebruik en voor de keuken van het klein herstellingsoord. We bezochten ook de wijngaard, kregen uitleg over het irrigatiesysteem en over de doelstellingen van de twee projecten: 1 als kleine wijnboeren mee werken aan het voortbestaan van de coöperatieve te voordele van alle leden en hun gezinnen en 2 het herstellingsoord gericht naar allen zonder dat geld een probleem mag zijn. Daar kunnen groepen gebruik van maken om te vergaderen, vorming door te geven  of om te bezinnen en personen die toe zijn aan rust en/of herbronning.

Later op de dag kunnen we met Maarten mee om de rivier Agua’s Clara te leren kennen en het zeer populaire recreatiegebied daar rond.  Als kers op de taart worden we naar de top van een heuvel gevoerd. Van daar genieten we van een prachtig panoramisch zicht op Talca.

Na weer een geslaagde dag gaan we naar het Hostal.

26 oktober. Om 9u30 worden we opgehaald door Walter en Pilar. Zij rijden met ons terug naar Betalpu waar we een afspraak hebben met Marcos; de president van Coama. Van hem krijgen we veel informatie over de werking van Coama, de goede dingen en de tegenslagen… Hij geeft ook aan dat ze graag de samenwerking met Oxfam Wereldwinkel willen behouden en verbeteren alhoewel de voorwaarden zeer veeleisend zijn voor hen als klein bedrijf. Ook bij hem horen we dankbaarheid voor de steun uit het verleden.

Met Walter en Pilar rijden we nadien Naar Santa Cruz. Daar bezoeken we Claudia met haar zoontje Lucas en haar dochtertje Helen. Claudia had middageten voor ons klaar en het worden gezellige uurtjes. Luc gaat op bezoek naar het Museum ik blijf wat praten met de familie. Voor we naar San Fernando rijden bezoeken we ook Oriët. We ontmoeten tevens haar twee zoontjes: Edrian en Augustinus en haar Man Rodrigo. Wij krijgen te zien hoe Rodrigo weeframen in elkaar timmert en hoe Oriët schapenwol spint, verft en gebruikt om kledingsstukken te weven, te breien, te haken of er kunstwerkjes mee te maken. Lang kunnen we niet blijven…

Het is al avond wanneer we in San Fernando toekomen en thuis bij Walter en Pilar een tas koffie  drinken. Met Pilar en Walter kunnen we heel wat bespreken en we leren heel wat bij over hun manier van leven als rondtrekkende verkopers van handwerkjes en andere producten.

De terugweg naar Santiago verloopt in stilte want het is voor iedereen een lange dag geweest. Gelukkig houdt Walter zich wakker en komen we rond middernacht in Santa Clara aan.

 

19:48 Gepost door s.o.s-chili | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tweede week in Chili

SAM_5875.JPG

Don Andrés Rojas toont zijn gezonde wijngaard.

 

SAM_5883.JPG


Don Domingo Araya is trots op zijn prachtige eigendom en hoopt dat hij een goede prijs zal krijgen voor zijn druiven.
 

SAM_5889.JPG

Soledad vertelt ons hoe de wijnboeren verschillende plagen moeten voorkomen en  bestrijden om de ziektevrije druiven te verkrijgen.
 

SAM_5890.JPG

 
Don Elia en zijn echtgenote Adriana kunnen zelf hun wijngaarden niet meer onderhouden. gelukkig hebben ze een flinke schoonzoon die dat wel kan.
 

SAM_5897.JPG

 
De indrukwekkende wijnvaten waarin de wijn opgeslagen wordt.
 

SAM_5905.JPG

 
Don Rafaël gaf ons uitleg over het belang van 'Eerlijke Handel' voor de gezinnen van de kleine wijnboeren
 

SAM_5917.JPG

SAM_5915.JPG

 
In Betalpu kregen we veel info van de president van de wijn coöperatieve over hun wijnproductie en de commercialisering ervan.
 

SAM_5928.JPG

 
Op bezoek bij Claudia en Lucas 
 

SAM_5945.JPG

 
Oriët toont haar kunstwerken en vertelt over de prijzen die ze reeds won.

19:46 Gepost door s.o.s-chili | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-10-15

Nog enkele foto's van de eerste week in Chili

20151018_113549.jpg
Met Miquel als gids in Valparaiso

 

20151015_113058.jpg
 Met Agnes Valvekensñ op weg naar Isla Negra

20151020_103433.jpg

Afscheid van Rita Van Dijck, Bie Geerts en Agnes 

 

20151018_113532.jpg

Nog een mooi zicht op Valparaiso

20:59 Gepost door s.o.s-chili | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-10-15

Eerste week in een notendop ...

 

Het nieuws van hieruit liet op zich wachten. Voor hen die ongerust werden wil ik graag onze eerste 10 dagen in een notendop opsturen. Daarna krijgen jullie dan nog wat meer toelichting van Luc:
(Bedankt voor de interesse die enkelen al toonden)
 
11 oktober: vertrokken we met de trein van 11u45 in Aalst
 
12 oktober: kwamen we, na 29 uur onderweg zijn, veilig en zonder problemen in Santiago aan.
We werden daar opgewacht door een delegatie van Rayen Mahuida en mijn broer Walter en zijn vrouw Pilar. De man van Paola bracht ons met de auto naar het huis van Maria Ortíz waar we nog andere bestuursleden van Rayen Mahuida te zien kregen en ontbeten.
We kregen tijd om ons op te frissen en te rusten en daarna stond een begeleidde wijkwandeling op het programma.

SAM_5588.JPG

 
Wandeling in en rond de wijk Santa Clara: Onze gidsen met Luc en op de achtergrond nieuwe appartementsblokken die men aan het bouwen is en die zullen verkocht worden aan honderden gezinnen met staatssubsidies.
 
13 oktober: we gingen met het openbaar vervoer naar het Centraal Station en daarna naar het centrum van Santiago. In de namiddag hadden we onze eerste vergadering met de stuurleden van Rayen Mahuida. Onze maaltijden werden verzorgd door Maria!
 

SAM_5622.JPG

Onze eerste vergadering in Rayen Mahuida: Yasna geeft extra uitleg aan Luc.
 

SAM_5629.JPG

verwend door Maria Ortíz
 
14 oktober: een dagje Santiago: we bezochten verschillende bezienswaardigheden. Het regende en was tamelijk koud.
 
15 oktober: Agnes Valvekens wachtte ons op en we reden met haar naar Isla Negra. Daar genoten we vooral van het huis van Agnes, het huis van haar en Wilfried, de erfenis van Pablo Neruda en de overweldigende oceaan.
 

SAM_5674.JPG

Een stukje van het huis en het museum van Pablo Neruda in Isla Negra, met zicht op de Stille Oceaan  
 
16 oktober: verder genieten en veel stappen.
 
17 oktober: met de bus naar Valparaiso. In Valparaiso konden we verblijven in het huis van Bie Geerts en haar man. Reeds de eerste dag maakten we een lange kustwandeling en 's avonds waren we te gast bij Toty, de moeder van Deborah, en haar man Miquel. 
18 oktober: We bezochten veel bezienswaardigheden in Valparaiso en kregen uitleg van Miquel; aangevuld door Toty.
 
In de late namiddag pikte Rita Van Dijck ons op. Dank zij haar kregen we een stukje van Viña del Mar te zien en Reñaca. 's Avonds aten we in een restaurant dat een prachtig zicht gaf op de oceaan en de zonsondergang.
19 oktober: gingen we alleen op tocht en bezochten andere plaatsen in Valparaiso, na de middag kregen we bezoek van Bie en Agnes en met hen leerden we opnieuw bij over Valparaiso. Tegen de avond kwam Rita, kochten we eten in een typische overdekte markt en konden we genieten van een heerlijk avondmaal bij de dochter van Agnes, haar partner en de kindjes.
20 oktober: Luc en ik zetten ontbijt klaar voor de drie vrouwen die ons zo verwend hadden. Na 10 uur reden we naar Viña en bezochten nog een interessant Museum over de verschillende bevolkingsgroepen die Chili telt en hun geschiedenis.
Even na 12 reden we naar Santiago terug. Daar konden we ons eventjes opknappen om in te gaan op drie uitnodigingen van grootmoeders die voor hun kleinkinderen zorgen en in de volksbakkerij van Rayen Mahuida werken of werkten om iets bij te verdienen.
 

SAM_5829.JPG

Ten huize van Emelina, één van de grootmoeders die hard werkt voor haar kleinkinderen.
 

SAM_5831.JPG

Raquel met haar kleinzoontje Johan
 

SAM_5835.JPG

Gloria met Luc
 
21 oktober: het dagelijks bestuur lichtte ons in over hun werking, enkele knelpunten en voorstellen, we gingen naar het centrum en in de namiddag waren we eregasten op het feest van de vriendschap in rayen Mahuida. Daar stelden de verschillende groepen hun werking voor en kregen we taart en pompoenflapjes (sopa y pilla ).
 

SAM_5855.JPG

een vleugje: "feest van de vrienschap"
 

SAM_5857.JPG

Monserat en Juanito dansen voor ons...
 
 Om 21u30 vergezelde ik Maria naar de dodenwake van Flor, een een groottante van Renato, die lid was van de bejaardenwerking: Cub tia Florine.
22 oktober gaan we naar Curico om een project te bezoeken: een coöperatieve onderneming die o.a. wijn verkoopt aan Oxfam Wereldwinkel.
 
Ziezo... dat was het; op een rappeke, terwijl Luc alle indrukken verwerkt. Hij zal dan later meer over de inhoud vertellen.
 
Heel veel groeten van alle bekenden aan alle bekenden!

14:16 Gepost door s.o.s-chili | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

08-10-15

SOS-Chili informeert: PROJECTBEZOEK Chili 2015

Luc Van Lierde en Marlies zijn reeds hun valiezen aan het pakken om op 11 oktober naar Chili te gaan.
 
Volgens hun programma gaan ze vooral verblijven in de wijk Santa Clara bij Maria Ortíz. Ze gaan verschillende keren samenzitten met de verantwoordelijken van onze partnerorganisatie Rayen Mahuida. Samen willen ze te weten komen hoe het ginder gaat, wat men ginder doet, wat nu de belangrijkste aandachtspunten zijn van de organisatie, of er nu al meer lokale ondersteuning en subsidies zijn en wat ze verwachten van SOS-Chili in de komende jaren.   

11218867_825282577590661_3078040091736300_n.jpg

 
Daar Luc van Lierde reeds vele jaren meewerkt in Oxfam Wereldwinkel-Aalst planden ze ook enkele bezoeken aan coöperatieven die wijn verbouwen en doorverkopen aan Oxfam. 
 

oxfam1.jpg

 
Daarnaast staan ook enkele vrienden-, familiebezoeken en uitstappen op het programma.
 
Vanaf 12 oktober kunnen jullie regelmatig lezen hoe deze veelzijdige Chili-reis zal verlopen...
 
Wie via ons bekenden in Chili wil verrassen kan iets meegeven (niet te groot en niet te zwaar a.u.b.).
 

 

Vragen en reacties zijn altijd welkom!
 
 

10:44 Gepost door s.o.s-chili | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |